4 tips om je desktop pc langer mee te laten gaan

4 tips om je desktop pc langer mee te laten gaan

Een desktop pc is voor veel mensen een grote aankoop. Het is een aankoop waar je al gauw een paar honderd euro voor neertelt. Dan wil je ook dat deze lang meegaat. De garantie op computers is echter vaak maar één of twee jaar, en de economische levensduur in de meeste gevallen drie jaar. Er zijn genoeg mensen die al na korte tijd problemen ervaren met hun computer, en geen aanspraak meer kunnen maken op garantie bij de fabrikant. Daarom geven we je 4 tips om je desktop pc langer mee te laten gaan.

Bezuinig niet op hardware

Computers zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Vaak denken mensen dat het om dezelfde computers gaat, maar dit is niet het geval. Er worden steeds vaker goedkopere componenten gebruikt, zo wordt er bezuinigd op kwaliteit die niet noodzakelijk is om een levensduur langer dan ongeveer twee jaar te kunnen garanderen. Een langere levensduur begint dus allereerst met het kiezen van een computer met betrouwbare en snelle componenten die goed compatibel werken. Met andere woorden, bezuinig dus niet op de hardware en zorg bijvoorbeeld voor een geschikt moederbord.

Zorg dat je de beschikking over goede software hebt

Onnodige software maakt je computer traag, waar je last van hebt bij het werken erop. Omdat je computer er harder door moet werken, zorgt het bovendien voor een kortere levensduur. Zorg er dus voor dat er bij aankoop zo weinig mogelijk adware, trialware en promotion-ware geïnstalleerd is, of verwijder deze zo snel mogelijk. Installeer daarnaast ook tijdens het gebruik van de computer zo weinig mogelijk onnodige software.

Vervang de accu en de videokaart

Een van de meest gehoorde problemen bij laptops is dat na een paar jaar de accu slechter wordt. Veel mensen gebruiken de accu van de laptop echter sporadisch, en hebben de laptop voornamelijk aangesloten op het stroomnet. Werk jij ook vaak op dezelfde plaats met je laptop, haal dan de accu eruit en werk direct via het stroomnet. Daarnaast is een nieuwe videokaart vaak een goede oplossing om je desktop pc langer mee te laten gaan.

Maak je desktop pc schoon

Meestal wordt met het schoonmaken van je desktop pc bedoeld dat deze helemaal opgeschoond wordt maar dat is in dit geval niet wat we bedoelen. Voor een langere levensduur van je desktop pc is het van belang dat je deze zo nu en dan ook echt schoonmaakt. Zeker als de kast op de grond staat kan er zich veel stof in de pc ophopen. Dit komt door de lucht die voor koeling wordt aangezogen. Doordat de componenten onder een laagje stof komen te liggen worden ze minder goed gekoeld, en gaan ze eerder stuk. Haal dus minimaal eens per jaar de stekker uit de pc, maak de kast open en houd de stofzuiger erbij op de laagste stand. Raak hierbij niets aan maar veeg heel voorzichtig met een kwastje het stof van de onderdelen.