De elektrische fiets verovert in rap tempo Nederland

De elektrische fiets verovert in rap tempo Nederland

Fietsenhandelaren deden altijd al goede zaken in Nederland. We zijn niet voor niets het fietsland bij uitstek. Sinds de elektrische fiets werd geïntroduceerd gaan de zaken nog beter. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische fiets, vanwege het gemak en het comfort. Ineens is het geen probleem meer om tegen de straffe zuidwestenwind in te fietsen, ineens zijn de heuvels in Limburg geen onoverkomelijke hindernis meer. De prijs van elektrische fietsen is in de loop der jaren ook gedaald, zodat dit vervoermiddel voor steeds meer mensen bereikbaar wordt.

Fietsenhandelaren doen goede zaken met de elektrische fietsen

Vrijwel elke fietsenhandelaar verkoopt inmiddels ook elektrische fietsen. Omdat er veel vraag naar is doen ze hiermee goede zaken. Veel mensen kopen een elektrische fiets voor woon-werkverkeer en laten in het vervolg de auto staan of maken geen of minder gebruik van het openbaar vervoer. Vanwege het comfortabele fietsen is het geen probleem om een grotere afstand af te leggen. Op sommige plaatsen in Nederland worden zelfs ‘fietssnelwegen’ aangelegd, fietspaden die speciaal bedoeld zijn voor mensen die zich snel en zonder al te veel hindernissen van A naar B willen kunnen verplaatsen op de fiets. Door de stijgende vraag krijgen fietsenzaken natuurlijk ook meer klanten die voor onderhoud van hun elektrische fiets bij de fietsenmaker langskomen.

De elektrische fiets kan ook worden geleased

Er komen ook steeds meer mogelijkheden waarbij de elektrische fiets kan worden geleased. De koper betaalt gedurende 2 of 3 jaar een vast bedrag per maand waarna de fiets zijn eigendom wordt. Bij de fiets wordt in zo’n geval ook vaak een onderhoudscontract meegeleverd en de fiets wordt verzekerd voor diefstal en ongevallen. Soms kan de vervanging van de accu, het duurste onderdeel n de fiets, ook worden meeverzekerd. Op deze manier wordt de aanschaf van een elektrische fiets voor meer benden bereikbaar. Dit soort leaseconstructies worden niet alleen door handelaren aangeboden, maar soms ook collectief, bijvoorbeeld onder de vlag van de Consumentenbond.

Een goede toekomst voor de elektrische fiets

Alles wijst er op dat de elektrische fiets een goede toekomst tegemoet gaat in Nederland. De verwachting is dat steeds meer mensen zullen overstappen van een ‘gewone’ fiets naar een elektrische fiets, zeker als de prijzen nog wat verder gaan dalen omdat er meer geproduceerd wordt. Dit heeft wel één nadeel: het aantal ongelukken met berijders van elektrische fietsen neemt wel toe. Vooral ouderen die gebruik maken van een elektrische fiets lopen een groter risico op een ongeluk omdat ze de snelheid soms verkeerd inschatten. Daarom wordt soms al gepleit voor het verplicht dragen van een helm, omdat met name hersenletsel bij en val met de fiets ernstige gevolgen kan hebben en soms zelfs tot de dood leidt.