Trends en ontwikkelingen in de cultuursector

Heb je een onderneming in de cultuursector? Dan is het wel zo leuk om van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche op de hoogte te zijn. De maatschappelijke ontwikkelingen binnen de cultuursector volgen zich vaak in rap tempo op. Het is erg leuk en interessant om hierop in te spelen. Natuurlijk kun je zelf op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de cultuursector door het nieuws te volgen. Dit is veel werk en bundelt niet wat de grootste ontwikkelingen binnen deze branche zijn. Vandaar dat je in deze blog kunt lezen welke ontwikkelingen en trends echt de moeite waard zijn om te volgen.

Cultuur wordt steeds belangrijker binnen de samenleving

In de laatste jaren zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd geraakt in de cultuursector. Hele generaties vinden het ineens leuk om naar het theater en museum te gaan, cultuur is hip en jong. De waarde van cultuur wordt steeds vaker en ook veel beter aangetoond. De kosten en baten worden beter in kaart gebracht. Marketing in de cultuurbranche wordt interessanter, er staan meer cultureel ondernemers op en hiermee wordt het publiek voor de culturele sector vergroot. Er ontstaat een mindset bij mensen waarmee zij van kunst en cultuur leren genieten. De overheid speelt hierin ook een belangrijke rol, want zij komen de culturele sector steeds vaker tegemoet.

Technologie maakt cultuur interessanter en gewild

Door de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren heeft er een enorme digitalisering plaatsgevonden. Doordat steeds meer dingen online gebeuren, hebben mensen meer behoefte om échte objecten, mensen en voorstellingen te bekijken. De mens wil liever weer loskomen van de beeldschermen en dingen met eigen ogen zien. De zintuigen willen dingen ervaren en laat de cultuursector de zintuigen nou prikkelen. Hoe gaaf is het om een kunstwerk te zien, er zo dichtbij te kunnen komen, dat je het bijna kunt aanraken. Een praatje te maken met een persoon die hetzelfde kunstwerk bekijkt. De cultuur verbindt mensen en zorgt ervoor dat we loskomen van de smartphones en tv’s.

De grenzen vervagen

Heb jij weleens van de ontschotting van de kunst gehoord? Kunst wordt steeds meer met elkaar verweven en hetgeen wat je als kunst en cultuur kunt bestempelen groeit. Een tentoonstelling gecombineerd met muziek, of een theaterstuk waar je ook videobeelden toont. Meerdere kunstvormen smelten samen en zorgen voor nieuwe inzichten in wat kunst is. Het maakt ook veel minder uit of men naar commerciële of autonome kunst kijkt. De nieuwe kunstliefhebbers bepalen liever zelf, aan de hand van het kunststuk, of ze het wel of niet mooi vinden. Het valt niet meer voor hen te bepalen.

Voor de overheid wordt het daardoor wel moeilijker om erachter te komen welke kunstvormen zij wel of niet dienen te subsidiëren. Op dit moment zijn er in totaal ongeveer zeven rijks fondsen, maar de cultuursector ziet dit in de toekomst liever één groot overkoepelend fonds worden, waar meerdere kunstvormen onder vallen.