Besparen op bedrijfskosten doe je zo

Ben je beginnend ondernemer of heb je een mooi bedrijf opgezet en werkt er een groep werknemers voor je? Dan ben je er in beide gevallen vast al achter gekomen dat het runnen van een onderneming veel geld, energie en tijd kost. Wanneer je slim onderneemt, kun je op een aantal belangrijke zaken besparen. Hierdoor houd je meer geld over wat je weer in je onderneming kunt investeren, om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar wat zijn dan de beste bespaartips? In deze blog lees je op welke manieren je kunt besparen op de bedrijfskosten.

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van al je bedrijfskosten

Voordat je weet wat je exacte bedrijfskosten zijn, is het een goed idee om alle kosten die je zakelijk maakt op een rijtje te zetten. Op die manier krijg je een handig totaaloverzicht en zie je per categorie hoeveel kosten je maakt. Huur je een kantoorpand? Dan kan dat al een grote kostenpost zijn. Tegenwoordig werken steeds meer beginnende ondernemers vanuit huis, of kiezen zij een kantoorpand waar ze een flexplek kunnen huren. Hier bespaar je al veel geld mee.

Heb je medewerkers in dienst? Dan zou je ze ook een aantal dagen in de week vanuit huis kunnen laten werken. Laat de medewerkers elkaar afwisselen, zodat je een kleiner kantoorpand hoeft te huren en je dus direct ook weer geld bespaart.

Heb je echt al die kantoorartikelen nodig?

Vroeger gingen er stapels papier per week doorheen op kantoor. Iedereen wilde uitgeprinte versies van documenten en contracten hebben. Tegenwoordig voldoet het al om een document of naslagwerk digitaal in de Cloud op te slaan. Wanneer je een gedeelde Cloud aanmaakt, kan iedereen altijd en overal bij de meest belangrijke documenten, zonder dat je ze tig keer hoeft uit te printen. Dit scheelt je geld voor papier, inkt van de printer en het aantal printers wat je in bezit hebt daalt ook. Zorg ervoor dat je afweegt of je de kantoorartikelen die je wel gebruikt in grote getalen nodig hebt en leg vooral geen voorraad aan, want dit is zonde van het geld.

Bespaar op reis- en energiekosten

Wist je dat je enorm kunt besparen op reiskosten als jij je personeel een aantal dagen per week vanuit huis laat werken? Zorg ervoor dat ze een goede laptop hebben en laat ze afspraken met de klanten zo nu en dan online inplannen, via Skype of Zoom. Dit scheelt weer een retourtje naar de andere kant van het land en is even effectief als een face-to-face meeting. Wanneer je personeel vaker thuiswerkt, bespaar je direct ook op verwarmingskosten en gas/water en licht binnen het kantoorpand. Een lage energierekening maakt je blij en zorgt ervoor dat je meer geld overhoudt voor belangrijkere zaken.

Het werkt ook erg goed om je kantoorpand te verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor LED verlichting en groene stroom, zodat de energierekening onder controle blijft. Uiteindelijk leveren de investeringen in een duurzamer kantoor je namelijk weer geld op en dat is mooi meegenomen.