Plaatselijke kleine ondernemers doen goede zaken tijdens corona

Plaatselijke kleine ondernemers doen goede zaken tijdens corona

Ondanks dat online shoppen tijdens de corona pandemie een enorme vlucht heeft genomen, valt ook een andere trend op. Mensen zijn meer geneigd om plaatselijke ondernemers te steunen. De beelden van winkels die tijdens het hoogtepunt van de crisis hun deuren moesten sluiten of het aantal klanten fors zagen teruglopen hebben velen aan het denken gezet. De pandemie en de daarmee samenhangende maatregelen hebben er ook voor gezorgd dat we blijkbaar weer meer willen genieten. En dat genieten doen we dan vooral van lekkere dingen die we graag kopen bij plaatselijke ondernemers.

Brood van de bakker en vlees van de slager

Het is heel makkelijk om bij de supermarkt alle inkopen te doen. Je kunt zelfs je boodschappen in de meeste gevallen thuis laten bezorgen. Maar dat lekkere brood of dat heerlijke kwaliteitsvlees heeft de supermarkt niet. Daarvoor gaan we, zo blijkt uit onderzoek, graag naar de plaatselijke bakker of slager. Shop local werd een gevleugeld begrip en velen gaven er gehoor aan. Plaatselijke ondernemers merkten dat in een groeiende omzet en dat was een onverwacht positieve ontwikkeling in een voor veel winkeliers zware tijd.

Een blijvende trend of een tijdelijke opleving?

Het is nu nog niet te zeggen of deze trend blijvend is of dat het een tijdelijke opleving is. De verwachting is uiteraard dat de situatie omtrent corona ooit wel weer ‘back to normal’ zal zijn. Zodra er een goed vaccin is en het aantal besmettingen afneemt tot normale en behapbare aantallen zullen er geen maatregelen meer nodig zijn. Hoe lang dat gaat duren is afwachten, alles valt of staat met de ontwikkeling van een goedwerkend vaccin.

Genieten van kwaliteitsproducten

Mensen geven aan bij lokale winkels inkopen te doen omdat ze zichzelf willen verwennen met goede producten. De coronatijd is vaak stressvol en daarom willen we blijkbaar graag genieten van goed eten en eerlijke producten. En die halen we bij plaatselijke ondernemers, want die willen we graag een steuntje in de rug geven omdat ze het moeilijk hebben vanwege de coronamaatregelen. Veel ondernemers spelen hier op in door nieuwe producten te introduceren en op die manier mogelijk nog meer klanten aan zich te binden.

Niet alle ondernemers zullen de crisis overleven

Ondanks de positieve ontwikkelingen voor plaatselijke ondernemers zullen zij de crisis niet allemaal overleven. Vanwege de  grootschalige steunmaatregelen kunnen veel ondernemers het hoofd nu nog boven water houden. Als deze ondersteuning vanaf oktober 2020 stopt of sterk wordt versoberd is de verwachting dat bedrijven alsnog gedwongen worden om te stoppen omdat ze het geleden omzetverlies over het afgelopen jaar niet meer kunnen goedmaken.