Een eigen onderneming: De voor- en nadelen

Een eigen onderneming

Veel mensen dromen ervan een eigen onderneming te hebben. Het geeft vaak vrijheid en financiële voordelen. Er komt echter ook veel bij kijken bij het hebben van een eigen onderneming. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd om een eigen bedrijf te beginnen. Wij hebben de voor- en nadelen voor je opgezocht, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

De voordelen van een eigen onderneming

De meeste mensen beginnen een eigen onderneming omdat er veel voordelen aan zitten. Het grootste voordeel van een eigen onderneming is de vrijheid die je ervoor terugkrijgt. Dit kan je op verschillende manieren bekijken. Zo heb je bijvoorbeeld de vrijheid om zelf te bepalen welke kant je op wilt met het bedrijf. Denk hierbij aan de uitstraling van je bedrijf, maar ook welke services je aanbiedt of de productontwikkeling. Daarnaast heb je ook de vrijheid om te bepalen welke taken je welke dagen en tijden doet. Heb je vandaag geen zin om de administratie te doen? Maar wel zin om aan je marketing te werken? Dan kun je dit zelf bepalen!

Naast de vrijheid is een groot voordeel van een eigen onderneming dat er geen limiet zit aan wat je kunt verdienen. Wanneer je voor een werkgever werkt, blijft je salaris vaak hetzelfde. Je kan natuurlijk wel promotie krijgen of een opslag, maar vaak is dit niet wekelijks. Met een eigen onderneming kan je zoveel verdienen als je wilt. Uiteraard moet je hier wel keihard voor werken. Op persoonlijk gebied ontwikkel je je als persoon veel sneller met een eigen onderneming. Je zult namelijk vaak fouten maken en grote beslissingen moeten nemen. Daarnaast kom je met veel verschillende mensen in aanraking waardoor je op persoonlijk vlak snel zult ontwikkelen.

De nadelen van een eigen onderneming

Tijdens de voordelen hebben we besproken dat er financieel een groot voordeel zit bij een eigen onderneming. Dit is niet alleen een voordeel, maar kan ook een groot nadeel zijn. Wanneer je voor een baas werkt krijg je maandelijks een vast bedrag op je rekening. Met een eigen onderneming is dit geen vast maandelijks bedrag. Het kan elke maand verschillen hoeveel je overhoudt. Daarnaast krijg je niet doorbetaald tijdens ziektes of vakanties.

Om een eigen onderneming rendabel te maken steek je er de eerste jaren veel tijd en energie in. Vaak ook nog zonder er goed geld aan te verdienen. Er zijn maar enkele ondernemers die er binnen vijf jaar al goed van kunnen leven. Mocht je eigen onderneming beginnen te draaien, dan komt er ook een moment dat je personeel aanneemt. Hierdoor ben je dus ook gelijk verantwoordelijk voor het personeel en zul je dit goed moeten regelen. Denk hierbij aan een contract, verzekeringen, pensioenfondsen en ga zo maar door.

Een eigen onderneming starten is vooral heel erg leuk en spannend. Bedenk voor jezelf of je geschikt bent om met de onzekerheid en het wisselende inkomen om te gaan. Een goed ondernemingsplan zal je een mooie houvast bieden. Op deze website vind je voorbeelden van ondernemingsplannen. We wensen je alvast veel succes met je keus!