Hoe zijn de kosten van een tolk opgebouwd? Wij leggen het je uit

Hoe zijn de kosten van een tolk opgebouwd Wij leggen het je uit

Wie op zoek gaat naar de kosten voor een tolk inhuren, zal uiteenlopende prijzen tegenkomen. In veel gevallen kom je alsnog niet heel ver met die informatie, behalve dat je een offerte dient op te vragen. In dit artikel leggen wij uit hoe de kosten van een tolk opgebouwd zijn, zodat je een juiste keuze kunt maken tussen verschillende aanbieders.

Wat is de meerwaarde van een tolk?

Een tolk kan ontzettend veel betekenen voor je gesprek, evenement of congres. De tolk zorgt voor duidelijkheid tussen partijen waar anders taal- en cultuurbarrières de communicatie in de weg staan. Dit is in vele situaties onmisbaar, denk maar eens aan zakelijke communicatie met een klant, of in de rechtbank wanneer niet iedereen de Nederlandse taal beheerst.

Het goed kunnen begrijpen van elkaar kan belangrijke gevolgen met zich mee brengen, zo voorkomt het bijvoorbeeld miscommunicatie. Daarnaast laat je als bedrijf zien dat je belang hecht aan een goede communicatie met je klanten. Dit kan vervolgens leiden tot een betere relatie.  

De kosten voor het inhuren van een tolk zijn onder andere afhankelijk van de volgende aspecten:

1.      Is de tolk beëdigd?

Wat een beëdigde tolk onderscheidend maakt, is dat deze ingeschreven staat in het Register Beëdigde Tolken. Hiervoor heeft de tolk een eed of belofte afgelegd om onder andere altijd naar waarheid te vertalen en geheimhouding over de informatie te realiseren.  

Beëdigde tolken moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen die periodiek getest worden, daarnaast zijn ze verplicht om ieder jaar een aantal opleidingen te volgen om hun kennis up-to-date te houden. Een beëdigde tolk, die dus gegarandeerd over actuele kennis beschikt, zal vanzelfsprekend een hoger tarief hanteren ten opzichte van een normale tolk.

2.      Freelancer of tolkbureau

Een (beëdigde) tolk is zowel in te huren via een tolkbureau als zelfstandig ondernemer. Het uurtarief van een tolk via het tolkbureau ligt vrijwel altijd hoger vanwege de overheadkosten van het bedrijf. Een zelfstandige tolk heeft daarentegen vaak een kantoor aan huis waardoor ze tegen minimale kosten bedrijfsvoering kunnen realiseren.

3.      Is de tolk gespecialiseerd?

Een andere factor die invloed heeft op het tarief van de tolk is de mate van specialisatie. Zo zijn er bijvoorbeeld gerechtstolken, die zich voor nascholingspunten dienen te kwalificeren. Of congrestolken, die het verschil maken tussen een vlekkeloos en een rommelig evenement. De specialisatie van een tolk gaat uiteraard gepaard met een verhoging in het tarief.

4.      Reis- en verblijfskosten

Tot slot zullen er reis- en verblijfskosten worden doorberekend wanneer je een tolk inhuurt. Deze tarieven zijn meestal gebaseerd op de reistijd en het kilometertarief en kunnen dus ook sterk variëren per situatie.

We hopen dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen in verschillende factoren van de kosten voor een tolk. We wensen je vast veel succes met het vinden van een geschikte tolk!