Wat zijn de belangrijkste trends voor de gezondheidszorg?

Eén van de belangrijkste branches in Nederland is toch wel de gezondheidszorg. Wanneer de gezondheidszorg optimaal functioneert, heeft de hele maatschappij hier voordeel aan. De gezondheidszorg is tegelijkertijd een branche waar vaak bezuinigingen plaatsvinden en die door te toenemende vergrijzing van Nederland steeds heftiger onder druk komt te staan. Hoe ziet de voorspelling van de trends in de gezondheidszorg eruit? In deze blog lees je welke trends interessant zijn om te volgen en welke trends een nieuwe blik op de toekomst kunnen werpen.

Wat zijn de trends voor deze branche in 2021?

De belangrijkste trend in de gezondheidszorg is toch wel de trend dat er zo goed mogelijke zorg dichtbij de zorgbehoevende aanwezig moet zijn. Wanneer er een probleem is, dient de oplossing dichtbij te zijn, zodat het probleem niet uit de hand kan lopen. Verder zijn er jaarlijks veel verschillende innovaties gaande, die de gezondheidszorg verbeteren. Denk hierbij aan nieuwe behandelmethoden. Verder is het een feit dat Nederland ernstig aan het vergrijzen is en dat de patiënten steeds vaker mondiger zijn en op het internet van alles over hun symptomen opzoeken. Het is dus belangrijk om de zorg toegankelijk en transparant te maken.

Doordat er steeds meer vergrijzing optreedt en de gezondheidszorg daardoor onder druk komt te staan, is het belangrijk om de bedrijfsmodellen onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen. De huisarts moet beter in contact staan met andere specialisten, zodat een patiënt snel en probleemloos kan worden doorverwezen. Op die manier krijgt een patiënt sneller de juiste behandeling, waardoor de gezondheid kan worden gewaarborgd. Verder zie je dat er in de gezondheidszorg vooral vrouwen werkzaam zijn. Dit is een trend die ook in 2021 blijft doorzetten.

Waar zitten de kansen en beperkingen voor de gezondheidszorg?

Doordat de Nederlandse regering vaak op de gezondheidszorg bezuinigt, is deze branche ertoe gedwongen om creatieve en werkende oplossingen te vinden voor de problemen waar zij door de bezuinigingen tegenaan lopen. Hierdoor merk je vaak dat commerciële bedrijven zich met de gezondheidszorg gaan bemoeien, waardoor er meer concurrentie tussen de bestaande zorginstellingen ontstaat.

Men ruikt dat er geld in de zorg valt te verdienen als er oplossingen voor dringende problemen worden bedacht. Dit zorgt er wel voor dat de zorgverzekeraars sneller voor het verlagen van de zorgkosten kiezen, door te snijden in de mogelijkheden die je uit de basiszorgverzekering kunt halen. Voor de klanten is dit een stuk minder interessant, omdat je een veel uitgebreidere en dure zorgverzekering moet afsluiten, wil je een aantal verzekerde behandelingen vergoed krijgen die niet in de basisverzekering terug te vinden zijn.

Als laatste wordt de druk op de zorg zo groot, dat er steeds meer zorgmedewerkers met een burn-out op de bank komen te zitten en dat terwijl ze zo hard op de werkvloer nodig zijn.