Veel ondernemers werden vanaf maart 2020 getroffen door de coronacrisis. Eerst de intelligente lockdown, en vervolgens het weer opstarten van de maatschappij maar wel met flinke beperkingen Veel ondernemers maken zich zorgen of ze over pakweg een half jaar nog bestaansrecht hebben. Met deze tips kun je het leed voor je bedrijf mogelijk wat verzachten en deze moeilijke periode overbruggen.
1. Maak gebruik van de overheidssteun
De overheid heeft half maart 2020 diverse maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen. O kun je als zzp’er een uitkering aanvragen als je geen of veel minder werk hebt. Deze uitkering is op bijstandsniveau, maar het is in ieder geval meer dan wanneer je helemaal geen inkomsten zou hebben. Voor bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld een bijdrage voor de loonkosten en een bijdrage voor overige kosten die je voor je bedrijf maakt, zoals de huur van een pand.
2. Vraag uitstel van betaling voor de huur of hypotheek
Veel banken zijn bereid om je tegemoet te komen door de betaling van de huur of hypotheek uit te stellen of te verlagen. Dit geldt voor zowel je bedrijfspand als voor je eigen woning. Banken gaan hier verschillend mee om, er is vanuit de overheid geen dwingende richtlijn opgesteld.
3. Probeer creatief te zijn met je bedrijf
Nederlanders hebben een aangeboren handelsgeest. Direct bij het ontstaan van de crisis namen ondernemers al initiatieven om toch inkomsten te genereren. Restaurants gingen maaltijden bezorgen of klanten konden deze afhalen. Bedrijven schakelden over op het maken van producten die nu nodig waren, zoals handgel en andere desinfectiemiddelen voor de zorg. Als je de mogelijkheid hebt om je kennis en vaardigheden op een andere manier in te zetten is dit het moment hier keuzes in te maken.
4. Heeft jouw bedrijf eigenlijk wel een kantoor nodig?
Voordat de coronacrisis toesloeg vond iedereen het normaal om op kantoor te werken. Thuiswerken was een uitzondering. Inmiddels is het thuiswerken behoorlijk ingeburgerd. Steeds meer bedrijven besluiten om de huur van hun kantoorruimte op te zeggen en ‘voor altijd’ thuis te blijven werken. Voor de broodnodige sociale contacten of noodzakelijk face to face overleg kun je een kleine bedrijfsruimte huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Dat is veel goedkoper dan een compleet kantoor dat driekwart van de tijd leeg staat.
5. Beëindig je bedrijf als het toch al slecht ging
Ging het toch al niet goed met je bedrijf dan is dit misschien het beste moment om ermee te stoppen. Geen leuke beslissing, zeker als je personeel in dienst hebt dat hierdoor zijn baan verliest. Maar tegen beter weten in blijven volhouden terwijl de situatie hopeloos is, is zeker geen verstandige keuze. Overleg met je boekhouder of bedrijfsbeëindiging voor jou misschien de beste keuze is.