Is zakelijk leasen van een auto iets voor mij?

Is zakelijk leasen van een auto iets voor mij

Als je een eigen bedrijf hebt dan kun je de ‘auto van de zaak’ via je bedrijf leasen. Een belangrijk voordeel is dat het leasecontract geen invloed heeft op je persoonlijke situatie. Als je privé leaset dan wordt er een check gedaan bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel om te beoordelen of je het leasebedrag wel of niet kunt betalen. Zakelijke leasecontracten worden hier niet geregistreerd. Uiteraard zal de leasemaatschappij wel een check uitvoeren om te beoordelen of je de leaseprijs kunt betalen.

Wat is er inbegrepen in de leaseprijs?

Je betaalt voor een leaseauto een vast bedrag, waar een aantal componenten zijn inbegrepen. Het gaat dan niet alleen om de afschrijving van de auto, maar ook het onderhoud. Je betaalt dus niets extra voor de reguliere onderhoudsbeurten bij de garage en meestal ook niet voor noodzakelijke reparaties. Een leaseauto is altijd allrisk verzekerd, de premie voor deze verzekering zit ook in het leasebedrag. Daarnaast betaal je ook geen wegenbelasting, dit zit eveneens bij de leaseprijs inbegrepen. Soms kun je een beroep doen op vervangend vervoer bij schade of onderhoud. Het enige wat niet wordt vergoed zijn de kosten voor de brandstof. Hiervoor kun je vaak wel een tankpas krijgen waarmee je bij bepaalde maatschappijen korting krijgt aan de pomp.

Denk goed na over het afsluiten van een leasecontract

Als je zakelijk een auto wilt leasen, ga dan voor jezelf goed na of je de leaseprijs kunt betalen, niet alleen nu, maar ook in de  toekomst. Een leasecontract ga je meestal aan voor minimaal een jaar, en vaak langer. Als je het leasecontract tussentijds wilt opzeggen levert dat vaak hoge extra kosten op. Soms betaal je dan een afkoopsom, maar het kan ook zo zijn dat je het volledige contractbedrag verschuldigd bent. Lees dus goed de voorwaarden voordat je je handtekening onder een leasecontract zet.

De juiste leaseauto kiezen

Natuurlijk wil iedere ondernemer in een snelle sportwagen rijden. Maar bedenk dat een praktische auto vaak een stuk handiger en vooral goedkoper is. Laat je keuze voor de leaseauto van de zaak dus niet afhangen van een mooi glimmend model maar bedenk wat je nodig hebt. Een zuinige middenklasser is vaak een stuk praktischer en ook daarmee kun je bij je klanten prima voor de dag komen. Je kunt een leaseauto overigens laten voorzien van bestickering met bijvoorbeeld je bedrijfsnaam, website adres of telefoonnummer. Op die manier dient je auto ook nog eens als gratis reclame voor je bedrijf als je onderweg bent of bij een klant voor de deur staat. Na afloop van de leaseperiode kun je de auto inleveren bij de leasemaatschappij en een nieuw model uitkiezen. Zo rijd je dus altijd in een nieuwe of vrijwel nieuwe auto.