Interessante tips voor starters op de woningmarkt

Wist jij dat alle personen tussen de 18 en de 35 jaar die voor het eerst een koopwoning voor zichzelf regelen starters op de arbeidsmarkt worden genoemd? Een woning koop je niet zomaar en het kan gezonde spanning met zich meebrengen om ineens zo een grote verantwoordelijkheid te krijgen. Het kopen van je eerste huis is een gebeurtenis die je de rest van je leven zal herinneren. Vandaar dat het wel zo fijn is als de aankoop van het huis probleemloos verloopt. In deze blog lees je hoe je als starter op de woningmarkt een succesvolle koop kunt verzorgen.

Kies je liever voor een bestaande woning of voor nieuwbouw?

Vaak hebben bestaande woningen meer sfeer, maar kunnen zij door de jaren heen vanbinnen erg gedateerd zijn. Bestaande woningen dienen vaker verbouwd te worden. Dit komt doordat er misschien een verouderde keuken en badkamer in zit, waardoor het huis direct een stuk minder fris aanvoelt. Nieuwbouw daarentegen biedt je de kans om de eerste bewoner van de woning te worden. Vaak zien de keuken en de badkamer er heel netjes uit en als je bij een nieuwbouwtraject betrokken bent, kun je vaak uit verschillende bouwopties kiezen. Op die manier kun je direct je huis naar je eigen smaak samenstellen.

Leer de buurt van tevoren kennen

Heb je een woning op het oog en ken je de omgeving nog niet zo goed? Zorg er dan voor dat je een buurtonderzoek doet. Dit klinkt heel zakelijk maar het is niets anders dan een dagje of middagje in de buurt rondlopen, zodat je de sfeer goed kunt proeven. Heb je kinderen of staan ze op de planning? Informeer dan naar de basisscholen en kijk of er genoeg speeltuinen zijn. Je kunt ook gewoon eens bij iemand aanbellen om te vragen hoe het is om in die straat of buurt te wonen. Vaak reageren mensen enthousiast en willen ze hun eigen woonervaring graag met je delen.

Door dit van tevoren te doen, kun je alvast bedenken of de omgeving bij jou en je gezin past. Het zou zonde zijn als je een huis koopt waar je binnen korte tijd weer weg wil of moet omdat de omgeving je niet kan bieden wat je nodig hebt. Je koopt toch een huis om er een aantal jaar in te blijven wonen.

Werk met een aankoopmakelaar samen

Een huis kopen is niet niks. Een verkopend makelaar wil alleen maar de hoogste prijs uit het huis halen wat hij/zij voor de eigen klanten aan je verkoopt. Zorg ervoor dat je een eigen aankoopmakelaar inschakelt, die je persoonlijke belangen tijdens de aankoop van de woning vertegenwoordigd. Een aankoopmakelaar is onafhankelijk en helpt je graag bij de onderhandelingen voor de aankoop van je eerste woning. Je dient op zo veel zaken te letten, dat het beter is om er iemand bij te betrekken die verstand van zaken heeft. Het kost je geld om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar het zal je uiteindelijk een hoop kosten kunnen besparen, dus dit is zeker de moeite waard!