Hoe zorg je ervoor dat je kunt blijven ondernemen, zelfs tijdens een crisis?

Ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee? Maar wat nou als zich net als tijdens de corona crisis, zich weer een wereldwijde crisis voordoet, waarvan je als ondernemer last kunt ondervinden en je financieel gezien misschien wel flink op achteruit kunt gaan? Er zijn een aantal slimme strategieën die je kunt toepassen, waardoor je zelfs in tijden van crisis door kunt blijven gaan met ondernemen. Wat dacht je van het opstellen van een crisisplan? Daarnaast bieden investeringen in je onderneming en je personeel uitkomst in tijden als het minder lijkt te gaan. In deze blog lees je op welke manier je zo min mogelijk financiële last zal ondervinden tijdens een crisis.

Zorg voor een crisisplan

Heb jij ergens een draaiboek liggen met een stappenplan dat gevolgd kan worden als zich een crisis voordoet? Voor het hele corona verhaal zou het grootste gedeelte van de ondernemers met nee hebben geantwoord. Vandaag de dag wordt toch de meerwaarde van een kant en klaar crisisplan ingezien. Wanneer je van tevoren over bepaalde strategieën nadenkt die je kunt toepassen in tijden van crisis, kun je als het zover is meer rust bewaren. Daarnaast is de kans dat je overhaaste beslissingen neemt kleiner, als je al weet hoe je in tijden van crisis je bedrijf draaiende kunt houden.

Help je onderneming en personeel vooruit

Wanneer je een financieel sterke positie wil bekleden, dien je te investeren in je eigen onderneming. Er is sprake van een technologische revolutie. De digitalisering van bedrijven is in volle gang en dan mag je zeker niet achterblijven. Online kun je veel meer mensen bereiken die tot de doelgroep van je onderneming behoren. Innoveren kun je leren en is zeker onmisbaar als je in tijden van crisis het hoofd van je onderneming boven water wil houden. Investeer ook in scholing van je personeel, zodat zij zich telkens blijven verbeteren. Door je personeel te ontwikkelen, kun je grotere doelen opstellen en waarmaken. Zorg ervoor dat je personeelsleden mee laat denken over de werkprocessen. Wat kan sneller, wat is overbodig en kost te veel tijd? Wanneer je dat inzichtelijk maakt, kun je ervoor zorgen dat iedereen productiever te werk kan gaan. Hierdoor zou je minder uren nodig hebben in tijden van crisis, waardoor je uiteindelijk geld bespaart.

Zorg dat je reserves voor je onderneming opbouwt als het goed gaat

Heb je mooie maanden met een heerlijke winst? Gebruik het grootste gedeelte hiervan dan als buffer voor de tijden dat je minder omzet draait en de winst wellicht tegen zal vallen. Wanneer je voldoende geld achter de hand hebt, kun je crisissituaties beter doorstaan. Natuurlijk is het belangrijk om een deel van dit geld ook in je onderneming te investeren. Maar zorg ervoor dat je de laatste centen nooit opmaakt met het idee; dit geld komt op de korte termijn toch wel weer binnen. Bouw genoeg spaargeld en dus reserves op, zodat je die kunt inzetten als je onderneming het nodig heeft.