Als je een bedrijf wilt starten dan heb je daarvoor vaak krediet nodig. Je wilt bijvoorbeeld materialen, voorraden of machines aanschaffen of een bedrijfsruimte huren. Als je hiervoor geen eigen kapitaal kunt of wilt inzetten. Om krediet te krijgen van een bank of andere kredietverstrekker is het vaak nodig om een businessplan op te stellen. Hierin vermeld je wat voor bedrijf je wilt gaan starten en geef je een indicatie van de te verwachten omzet. Overigens kun je ook krediet aanvragen als je al ondernemer bent, dan kun je vaak met jaarrekeningen van voorgaande jaren aantonen hoeveel omzet je draait om je kredietverstrekker te overtuigen.
Wat staat er in een businessplan?
Een businessplan opstellen is vaak een hele klus, maar als je er even voor gaat zitten zal het hopelijk het gewenste resultaat hebben, namelijk het verkrijgen van krediet voor je bedrijf. In een goed businessplan vermeld je allereerst om wat voor bedrijf het gaat. Wat wordt er verkocht of wat voor diensten worden er uitgevoerd. Vervolgens geef je een indicatie van de toekomst van je bedrijf. Hoeveel bedraagt je omzet en wat is je verwachting voor de omzet voor de komende jaren? En uiteraard vermeld je in je businessplan voor welk doel je op zoek bent naar krediet en hoeveel je nodig denkt te hebben. Tip bij dit laatste punt: Vraag wat je daadwerkelijk nodig hebt, overvraag niet met het idee dat je van het restant op vakantie kunt gaan.
Het businessplan presenteren
Soms vraagt een kredietverstrekker om je businessplan nader mondeling toe te lichten. Bereid je hier goed op voor, want hier hangt van af of je wel of niet het door jou gewenste krediet krijgt. Kleed je gepast voor de gelegenheid: een driedelig pak is misschien niet nodig, maar ga zeker niet in je werkkloffie naar de bank. Wees voorbereid op kritische vragen en zorg dat je hier een passend antwoord op hebt.
Kredietaanbieders vergelijken
Natuurlijk is het handig om kredietaanbieders te vergelijken. Hoeveel kun je lenen? Hoeveel rente betaal je over het geleende bedrag en met welke bijkomende kosten moet je rekening houden. Als je je keuze hebt gemaakt is het zaak om je bij deze aanbieder zo goed mogelijk te presenteren zodat je het gewenste krediet krijgt. Het is echter altijd handig om een tweede of derde kredietverstrekker achter de hand te hebben, mocht je aanvraag toch worden afgewezen. Het is natuurlijk niet verstandig om vooruitlopend op het eventueel krijgen van een krediet alvast investeringen te doen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Verkoop de huid niet voordat de beer geschoten is, luidt het gezegde. Een wijze les die ook voor beginnende en ervaren ondernemers nog steeds op gaat.