Hoe kom je aan een ijzersterk team voor je horecabedrijf?

Wist je dat het tegenwoordig belangrijker is om medewerkers aan je te binden, dan om telkens weer nieuwe mensen aan te nemen? Om je horecabedrijf een boost te geven is een goed op elkaar ingespeeld team met ervaring namelijk onmisbaar. Natuurlijk wil jij als ondernemer in de horeca dat je personeelsleden gemotiveerd zijn en alles voor je onderneming overhebben. Helaas is jouw droom niet hen droom en is het voor hun een baan in plaats van hun leven. In deze blog lees je hoe je uitmuntend personeel aanneemt en hoe je een geweldig horecateam opbouwt.

Zorg voor voldoende uitdaging en koppel dit aan beloningen

Wanneer je nieuwe personeel bij je begint, is het belangrijk dat zij goed ingewerkt worden. Zodra zij bij je over de drempel stappen start voor hen een nieuw avontuur, waar je personeel wat al langer werkzaam bij je is niet per se meer in gelooft. Het is belangrijk dat het hele team zich uitgedaagd voelt en niet in de sleur van alle dag terecht komt. Wanneer je personeel zich op de werkvloer gaat vervelen of het idee heeft dat zij zich niet verder bij je kunnen ontwikkelen en naar andere functies kunnen doorgroeien, raak je ze kwijt. Personeel is altijd op zoek naar de beste werkgever en een manier waarop zij zich gewaardeerd kunnen voelen. Wees streng maar beloon je personeel ook als zij een topprestatie afleveren. Alleen op die manier kun je de juiste personeelsleden aan je onderneming blijven binden.

Waar bestaat de basis van een topteam uit?

Voordat je als ondernemer in de horeca een topteam bij elkaar gevonden hebt, dien je genoeg tijd en middelen in de vorming van het team te steken. Zorg ervoor dat er een open en fijne sfeer heerst, waardoor iedereen alles bespreekbaar durft te maken. Treed op als coach en zorg dat men elkaar opbouwende kritiek geeft in plaats van alleen maar kritiek. Plan meetings in waarin iedereen z’n hart kan luchten en zoek samen naar oplossingen voor bepaalde problemen. Daarnaast dien je iedereen te respecteren, waarna zij ook respect voor jou als baas opbrengen. Zorg dat nieuwe leden binnen het huidige team passen, zodat zij je team versterken en het niet uit balans brengen.

Daarnaast is het een goed idee om het vuur in je medewerkers aan te wakkeren. Prikkel hen met leuke doelen en maak ze enthousiast over de toekomst van het bedrijf. Wat zijn de dromen van je teamleden? En hoe kun je die aan de horecaonderneming koppelen? Kun je ze kansen bieden om hun eigen dromen binnen jouw team waar te maken? Daarnaast is het ook belangrijk om leermomenten in te plannen. Doe leuke workshops met het hele team en laat iedereen beter in zijn/haar functie worden. Als laatste is het belangrijk dat jij je team ook vrijheid durft te geven. Stel duidelijke grenzen binnen wat het team zelf mag regelen of beslissen en zorg dat jij je daar dan ook echt niet mee bemoeid. Een blij team is een hardwerkend team wat blindelings op elkaar kan vertrouwen!