De gevolgen van de coronacrisis voor de internationale handel

De gevolgen van de coronacrisis voor de internationale handel

De coronacrisis beperkt zich natuurlijk niet tot de Nederlandse grens. Bedrijven die zaken doen met het buitenland merken in meer of mindere mate de gevolgen van de lockdowns in verschillende landen. Bepaalde sectoren worden natuurlijk harder getroffen dan andere. Het toerisme krijgt bijvoorbeeld harde klappen. Eerst mocht er niet gereisd worden, vervolgens mocht het wel maar met beperkingen, en werden bepaalde versoepelingen na enige tijd ook weer terug gedraaid vanwege een oplopend aantal besmettingen in  bepaalde regio’s. Als je bedrijf afhankelijk is van het buitenland voor de inkomsten dan kan de huidige crisis dus verstrekkende consequenties hebben. Wat de situatie onzeker maakt is dat niemand weet hoe lang de pandemie gaat duren.

Er werd minder gebruik gemaakt van de steunmaatregelen van de overheid

De Nederlandse overheid kondigde in maart aan dat er een pakket aan steunmaatregelen kwam om getroffen sectoren tegemoet te komen. Hierop kon je een beroep doen als je als gevolg van de coronamaatregelen minimaal 20% minder omzet had. De maatregelen werden in juni voor nog eens vier maanden verlengd. Maar in augustus blijkt dat veel minder bedrijven opnieuw een beroep doen op de maatregelen. Dit valt deels te verklaren doordat bepaalde sectoren weer aan het werk zijn. De horeca is weer open, er mag weer gereisd worden, kappers, schoonheidsspecialisten en sportscholen zijn weer opgestart. Maar desondanks vrezen veel ondernemers een fors omzetverlies. Zeker als er zaken gedaan wordt met het buitenland en de situatie erg onzeker is.

Lange termijn planning blijft lastig

Als ondernemer een opdracht in of voor het buitenland aannemen blijft in bepaalde gevallen lastig. Als je een levering van goederen aan het buitenland wilt doen dan kan deze vaak wel doorgaan. De grenzen voor vrachtvervoer bleven ook tijdens de strenge lockdown open. Maar als het een levering betreft aan een bedrijf dat door de coronacrisis in moeilijkheden is gekomen dan loop je een groot risico dat de factuur niet wordt betaald. Het is dus nu meer dan anders belangrijk om de liquiditeit van een afnemer te checken, zeker als het om een grote opdracht gaat.

De toekomst blijft nog onzeker

De toekomst blijft in veel opzichten nog onzeker. Er wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen Covid-19, maar wanneer dit breed beschikbaar komt is nog niet bekend. Ook valt niet te voorspellen hoe goed en hoe lang het vaccin beschermt. Er wordt dan ook overal rekening gehouden met een tweede golf coronabesmettingen. De mensen die in de zomermaanden besmet raken, lijken over het algemeen milde klachten te hebben. Maar het is uiteraard niet te voorspellen hoe de ziekte zich in de komende herfst en winter zal manifesteren. Dit betekent dat er voor ondernemers die internationaal handel bedrijven op welke manier dan ook, nog erg onzekere tijden aan komen.