Hoe regel je de douane afhandeling bij internationaal handelen?

Hoe regel je de douane afhandeling bij internationaal handelen

Bij de handel met andere landen dan Nederland krijg je te maken met douane formaliteiten. Binnen de EU is er sprake van vrij handelsverkeer, de regels zijn daardoor een stuk soepeler. In principe kun je goederen die je bijvoorbeeld invoert uit China of de VS binnen de EU vrij transporteren en verhandelen. Maar er zijn wel degelijk regels waar je rekening mee moet houden. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat bepaalde producten niet te goedkoop mogen worden aangeboden. Voor bepaalde productcategorieën gelden hiervoor speciale voorwaarden. Nep artikelen, zoals nep merkkleding en dergelijke, mag uiteraard niet verhandeld worden.

Zelf de douane formaliteiten regelen of uitbesteden?

Wanneer je regelmatig handelt met partners in het buitenland kan het afhandelen van de douane administratie vele van je tijd opslokken. Alle papieren moeten in orde zijn, anders wordt een zeecontainer niet gelost of kun je goederen die in de haven of op het vliegveld zijn opgeslagen niet transporteren. Je kunt ervoor kiezen om de douane documenten door een gespecialiseerd bedrijf te laten regelen. Zij treden dan namens jou als ondernemer op en zorgen ervoor dat alle documenten in orde zijn. Let er wel op dat je in veel gevallen wel zelf verantwoordelijk blijft voor de juistheid van de documenten, tenzij je hierover nadrukkelijk andere afspraken maakt met je tussenpersoon.

Zorg dat de douane documenten in orde zijn

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de douane documenten in orde zijn als er een zending uit het buitenland arriveert of als je een partij goederen naar het buitenland exporteert. Veel documenten kun je elektronisch versturen. De douane heeft ze dan al in bezit, waardoor de controle aan de grens een stuk vlotter kan verlopen. Zeker als het gaat om bederfelijke waar zoals vlees, groente, fruit of bloemen is het natuurlijk belangrijk dat het transport zo vlot mogelijk verloopt. Door gebruik te maken van standaard documenten kan de douane afhandeling een stuk sneller verlopen dan wanneer de lading en bijbehorende documenten ter plaatse moeten worden gecontroleerd.

Verschil met douane afhandeling bij niet-EU landen

Bij de handel met landen die geen lid zijn van de Europese Unie verloopt het douaneverkeer uiteraard formeler en moet je er rekening mee houden dat dit meer tijd in beslag neemt. Omdat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, gelden voor handelen met dit land andere regels. Er lopen anno 2020 nog onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de EU en het VK. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan zullen er te zijner tijd definitieve regels gaan gelden die in de plaats komen van de huidige overgangsregeling voor het handelsverkeer. Als je geen ervaring hebt met export of import is het verstandig om je hierover eerst goed te laten informeren voordat je je met internationale handel gaat bezighouden.