Indien je belegt in Bitcoin of andere cryptovaluta heb je wellicht al gehoord van de mogelijkheid om te staken. Maar wat is een crypto staking nu precies en welke voor- maar ook nadelen heeft dit? Om te beginnen biedt niet iedere coin de mogelijkheid om te staken, dat moet je dus eerst uitzoeken.
Wat is een crypto staking?
Het staken van cryptovaluta kan je min of meer vergelijken met een vroegere deposito bij de bank. Jouw bitcoins of andere cryptovaluta blijven eigendom maar worden tijdelijk gebruikt door een derde. Voor dat gebruik krijg jij een vergoeding, in het algemeen ook in crypto. Dat kan je vergelijken met een soort rentevergoeding die banken vroeger betaalden. Uiteraard zijn er garanties voor degene die hun coins ter beschikking stellen. Degene die de pot beheert moet een borg stellen (in het Engels een stake). Deze kan verloren worden als de validator zich niet houdt aan afspraken. Uiteraard kan iedereen validator worden, maar in de praktijk moet je daarvoor over een flink kapitaal beschikken om een borg te kunnen stellen die vertrouwen wekt bij de deelnemers.
De voordelen van staking
Hieronder staan de voordelen van een crypto staking op een rij:
- Je kunt meedoen aan staking als je toch van plan was om de crypto-valuta gedurende langere tijd vast te houden. Als deelnemer hoef je niets te weten over de techniek die bij staking wordt gebruikt. Uiteraard moet je wel kiezen voor een betrouwbare validator.
- Je krijgt een extra beloning op je crypto-valuta waar je verder niets voor hoeft te doen behalve ze in de wallet houden.
- De beloning voor staking neemt toe naarmate de termijn waarop je die ‘vastzet’ langer is.
- Door staking wordt de ontwikkeling van de betreffende crypto-valuta bevorderd door de handelingen van de validator.
De nadelen van een crypto staking
Hieronder staan de nadelen van een crypto staking op een rij:
- Gedurende de een bepaalde periode kan je niet handelen met je crypto-munten. Dat is het meest vergelijkbaar met een deposito bij een bank omdat je ook daar het geld moest laten staan voor een bepaalde tijd. Je kan derhalve niet meer inspelen op de BTC koers of de andere cryptovaluta waarvoor je staking hebt gekozen. Het is dus geen instrument voor daytraders of andere beleggers die gewend zijn veel te handelen met hun cryptomunten of andere zaken, zoals NFT’s.
- De opbrengst van staking is relatief gering. Dat is ook logisch, omdat de validator immers ook geen wonderen met de ‘pot’ kan realiseren. Echter is het rendement beter dan wanneer je je kapitaal op een spaarrekening zet. In het algemeen heb je een behoorlijk bedrag nodig om een leuk rendement te kunnen halen alsmede het geduld om de staking voor langere termijn vast te zetten.
Er kunnen aanvullende eisen zijn voor deelname. Het is niet zo dat je overal mee kan doen aan staking. Sommige partijen stellen eisen aan het bedrag dat je beschikbaar moet stellen. Ook is het mogelijk dat er een minimale termijn is waar de coins moeten worden aangehouden. Lijkt staking van crypto-valuta jou wel wat? Lees je dan eerst verder in op het Net. Er is genoeg informatie beschikbaar.